Castelul Apaffi este situat in judetul Maramures, in comuna Rona de Sus. Cu toate ca acesta a fost construit din cu totul alte interese astazi Castelul Apaffi gazduieste scoala din localitate fiind destul de rau ingrijit.
Trecutul Castelului Apaffi nu este deloc unul de neglijat. Acesta a fost creat pentru ca proprietarii sa il foloseasca atunci cand veneau la vanatoare in regiune. De asemenea, Castelul a servit si ca inchisoare sau ca resedinta celor care aveau in proprietate minele de sare de la Costiui.

Castelul Apaffi din comuna Rona de Sus; județul Maramureș

De la Țetcu Mircea Rareș – Operă proprie, CC BY-SA 3.0 ro

Locul in care este asezat Castelul astazi ne arata ca acesta pare a fi desprins din crestele verzi ale dealurilor care il inconjoara. Chiar daca sute de copii studiaza inlauntrul lui, Castelul Apaffi arata si astazi ca un conac parasit.
In secolul XVII voievodul Apaffi a devenit proprietarul acestui domeniu, interesat de minele de sare din regiune. Cu timpul, el l-a vandut regelui Ungariei intrucat bogatia regiunii nu era deloc una de neglijat.
Servind si drept inchisoare, Castelul a avut inlauntrul lui un beci care ducea direct catre galeriile de sare in asa fel incat detinutii sa isi depuna toata truda si osteneala in lupta lor cu sarea.

Bine de stiut:

Cu toate ca se pastreaza si astazi infatisarea vechiului Castel Apaffy, doar subsolul si o camera au ramas neatinse din structura vechiului castel.
Istoric Castelul Apaffi din comuna Rona de Sus: Fostul castel de vânătoare al voievodului Mihai Apaffi I a fost construit în anul 1689. Din clădirea originală au mai rămas doar subsolul și o cameră, restul suferind modificări de-a lungul anilor. De-a lungul vremii edificiul a mai fost folosit drept închisoare și reședință a familiilor care au deținut minele de sare de la Coștiui. Intrarea în galeriile subterane a fost zidită în 1986 de îngrijitorii castelului pentru a evita accidentele, întrucât acestea erau în mare parte surpate.
Obiective principale de vizitat la Castelul Apaffi:
Program de vizitare Castelul Apaffi:
Tarif vizitare Castelul Apaffi:
În apropiere de Castelul Apaffi mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Contact Castelul Apaffi din comuna Rona de Sus:

Tel:
Email:
Web:
Adresa Castelul Apaffi din comuna Rona de Sus:
Localitate: Coștiui 437251
Strada:
GPS: 47°52′41″N 24°01′35″E
Cum se ajunge la Castelul Apaffi:


Ai vizitat Castelul Apaffi?
Ce ți-a plăcut cel mai mult la Castelul Apaffi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *