Fagaras, unul dintre cele mai impozante masive montane din Romania, gazduieste una dintre cele mai mari atractii turistice ale tarii, vizitata anual de mii de turisti. Regiunea Balea Lac este inclusa in rezervatia naturala cu acelasi nume si se afla intr-un mediu caracterizat de o clima autentic glaciară, cu temperaturi scăzute.
Natura insasi a creat un peisaj inedit in aceasta regiune, cu morene, vai si terase, dominat de varfurile Vaiuga, Iezerul Caprei, Paltinul, dar si Saua Capreu, care se apropie de altitudinea de 2400 de metri, cel mai inalt punct fiind Vaiuga, la 2443 de metri. Întreaga zona capata o aura de maretie, mai ales in timpul iernii, cand viscolul imprastie zapezi inalte care par sa se contopeasca cu cerul deasupra muntilor. In rezervatia naturala putem admira usor lacul “inghetat,” cu un strat de gheata gros de aproximativ un metru.
Legenda locala spune ca Balea era un cioban harnic care a reusit sa impresioneze imparatul vremurilor sale prin ajutorul acordat in infrangerea adversarilor. Imparatul i-a promis fiica sa in casatorie in semn de recunostinta, iar cei doi se plimbau langa lac ca doi indragostiti cand o furtuna de zapada i-a condus in adancurile lacului. Din acel moment, zona a fost numita Balea, in amintirea ciobanului.
De mentionat ca in aceasta zona, langa lac, a fost construit unicul hotel de gheata din Europa, care este deschis doar in timpul iernii, sub forma de iglu, si poate gazdui 16 persoane.
Istoric Balea Lac din Muntii Fagaras:
Balea Lac a fost atestat documentar pentru prima data acum mai bine de 300 de ani de catre doctorul G. Lindner. In apropierea anului 1750, Jacob Zultner a fost al doilea om care a vizitat aceasta regiune. Cu ajutorul Societatii Carpatine a Transilvaniei (SKV) – Siebenburgischer Karpatenverein, au fost construite drumuri care au permis accesul in aceasta zona montana. Telecabina a fost instalata in regiune in anul 1975, facand accesul mult mai usor si atragand astfel mai multi turisti.
În apropiere de Balea Lac, puteți explora si alte obiective turistice notabile, cum ar fi celebra Cascada Balea sau Urlatoarea Balei, cu o cadere impresionanta de peste 60 de metri, o minunatie naturala care va uimeste indiferent de anotimp.