Casa Mitropolitului Dosoftei reprezintă o importantă atracție turistică în inima orașului Iași, păstrând și astăzi o încărcătură culturală și istorică deosebit de semnificativă. Este imposibil să trecem pe lângă această clădire fără a aminti de legătura sa deosebită cu cea de-a doua tiparniță din Moldova, înființată în 1679 de către Mitropolitul Dosoftei.

Structura solidă a Casei Mitropolitului Dosoftei, una dintre cele mai înalte clădiri ale orașului în trecut, reflectă stilul tradițional românesc, cu pridvor, ferestre arcuite și fără a fi influențată de un model străin. După reconsolidarea din anii ’60, autoritățile au decis să găzduiască Muzeul Literaturii Române în interiorul acestei construcții, oferind vizitatorilor șansa de a admira piese literare de o importanță considerabilă.

Istoria Casei Mitropolitului Dosoftei din Iași se întinde în secolul al XVII-lea, iar obiectivele principale de vizitat includ prima tipăritură a țării, Liturghierul lui Macarie, copii ale letopisețelor Țării Moldovei, vechi manuscrise românești și slavone, Psaltirea și icoane vechi.

Programul de vizitare al Casei Mitropolitului Dosoftei este deschis de marți până duminică, între orele 10-17, fiind închisă în ziua de luni. Pentru detalii despre tarifele de vizitare, puteți accesa link-ul de mai jos.

În apropierea Casei Mitropolitului Dosoftei, puteți explora și alte obiective turistice notabile, cum ar fi Statuia lui Gheorghe Asachi, Palatul Culturii, Ruinele Curții Domnești, Teatrul de Vară, Grădina Publică Palas și Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi.

Pentru informații suplimentare și programări, puteți contacta Casa Mitropolitului Dosoftei la numărul de telefon 0232 261 070 sau accesa site-ul web http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/muzee/muzeul-sfantul-ierarh-dosoftei-mitropolitul-b/program/.

Adresa Casei Mitropolitului Dosoftei este în Iași, pe strada Anastasie Panu nr. 54, și este ușor accesibilă, fiind la aproximativ 4 minute distanță de Palatul Culturii din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *