Casa Memorială Veronica Micle din Târgu Neamț reprezintă un muzeu memorial înființat în casa în care a locuit poeta Veronica Micle (1850-1889). În clădirea respectivă a fost amenajată o expoziție permanentă ce prezintă momente din viața și creația poetică a Veronicai Micle, inclusiv fotocopii, manuscrise, cărți și obiecte personale care au aparținut poetei, precum trei oglinzi (două de perete și una de birou), cufărul de călătorie, un scrin, o calimara, un suport de cărți și prima ediție a singurului volum de poezii publicat de Veronica Micle.
De asemenea, în cadrul muzeului se găsește o copie din ipsos a măștii mortuare a poetului Mihai Eminescu, originalul din ceară fiind expus la Muzeul Literaturii Române din Iași. Casa memorială a fost deschisă publicului începând cu anul 1984, iar în fața ei a fost amplasat în 1998 un bust de bronz al Veronicai Micle, sculptat de Damian Popa, fiul vestitului meșter popular Neculai Popa de la Târpești. Acest sculptor a realizat și două portrete în creion ale Veronicai și Mihai Eminescu, expuse pe pereții unei camere din muzeu.
Istoricul Casei Memoriale Veronica Micle din Târgu Neamț arată că aceasta a fost construită în anul 1834, din lemn și cărămidă, în cel mai autentic stil românesc, cu tindă și trei încăperi la stradă. Aflată în vechiul centru al orașului Târgu Neamț, nu departe de Cetatea Neamț, casa reprezintă locul copilăriei Veronicai Micle. După căsătoria la vârsta de 14 ani cu profesorul Ștefan Micle, Veronica venea des în vizită la mama sa. Mai târziu, mama poetei s-a călugărit la Mănăstirea Văratec și a lăsat casa fiicei sale.
În anul 1886, Veronica Micle a donat casa Mănăstirii Văratec. De-a lungul timpului, imobilul a trecut prin mai mulți proprietari, iar în anii 1980-1981 s-a ruinat complet. La inițiativa protopopului Constantin Matasa (1878-1971), imobilul a fost declarat monument istoric, trecând sub administrarea Complexului Muzeal Județean Neamț în 1982.