Manastirea Brancoveni este situată în comuna Brancoveni, judetul Olt, și reprezintă un important centru monahal ortodox. Prima atestare documentară a mănăstirii datează din 1582-1583, când Mihnea Turcitul a confirmat donațiile anterioare. În perioada 1634-1640, Matei Basarab, împreună cu nepotul său, Preda Brancoveanu, bunicul Sfântului Constantin Brancoveanu, au reconstruit mănăstirea.
Biserica actuală, cu hramul „Sfântul Nicolae”, a fost construită în locul celei vechi de către Constantin Brancoveanu, în anul 1699. Tot el a înzestrat mănăstirea cu o biserică-bolniță, un an mai târziu. Începând cu anul 1634, Matei Basarab a inițiat ample lucrări de refacere și transformare a ansamblului arhitectural, dotându-l cu un ingenios sistem de fortificații pentru asigurarea unui bastion de apărare în cazul unor evenimente militare.
Biserica dispune de o turlă pe naos, înlocuind cea veche prăbușită în cutremurul din 1837. Ușile masive, sculptate din lemn de stejar, prezintă o compoziție compartimentată și modele bogate, fiind create de meșterul italian Giorgio Pesena Levin. Turnul-clopotniță, pivnițele boltite și zidul de apărare cu creneluri sunt câteva dintre elementele care s-au păstrat de la vremea lui Matei Basarab.
Mănăstirea Brancoveni dispune de un muzeu în care se găsesc coloanele Mănăstirii Văcărești, icoane datând din secolul al XVIII-lea și pietre funerare ale lui Ghica Vodă, Barbu Văcărescu și postelnicul Dumitrescu. Un loc încărcat de istorie și spiritualitate, mănăstirea atrage vizitatori interesați de patrimoniul cultural și religios al României.