Când ajungi în mijlocul Brașovului, nu poți să nu observi măreția Bisericii Negre, cel mai important monument istoric al orașului. Cu o istorie de peste 500 de ani, Biserica Neagră aduce detalii gotice în zona transilvăneană și se remarcă ca unul dintre cele mai impresionante lăcașuri de cult din zona estică a Europei. Aici, poți admira o colecție de covoare vechi din Asia și cea mai veche orgă din România.

Construcția a început în anul 1380, inițial sub numele de Biserica Sfânta Maria. Din cauza invaziilor otomane, mare parte din edificiu a fost distrusă după aproape cincizeci de ani, fiind reconsolidată abia în 1477. Dimensiunile sale sunt impresionante: 90 de metri lungime, 65 de metri înălțime, cu o capacitate de aproximativ 5000 de oameni. Turnul bisericii găzduiește cel mai greu clopot din țară, având o greutate de 6,3 tone.

În 1689, un puternic incendiu a afectat mare parte din structura bisericii, atât în interior, cât și în exterior. Biserica a rămas mult timp nezugrăvită din lipsa fondurilor, iar reconsolidarea a durat aproape un secol. Peretele negru al bisericii a fost dificil de acoperit, iar acoperișul, distrus în incendiul din 1689, a fost reconstruit. De atunci, lăcașul este cunoscut sub numele de Biserica Neagră.

Un aspect interesant este că, în interiorul bisericii, se găsește cea mai mare orgă din Europa, construită între 1836-1839, într-o perioadă de trei ani. Orga conține 4000 de tuburi, reprezentând o remarcabilă realizare pentru iubitorii muzicii clasice. În fiecare săptămână, reprezentanții bisericii organizează concerte folosind această orgă, atrăgând admirația turiștilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *