Bastionul Postăvarilor din Brașov, construit în secolul XV-XVI de breasla aurarilor din oraș, se găsește în apropierea Tâmpei, mai precis la poalele acesteia, în partea de sud-est a vechii cetăți a orașului. Edificarea și amplasarea sa au fost necesare pentru apărarea orașului împotriva cotropitorilor străini.
Cu pereți groși de aproape doi metri, o înălțime de peste 20 de metri și o formă eliptică, construit pe patru nivele de lemn, atrage și astăzi privirile a numeroși turiști români și străini, simbolizând un punct istoric de mare importanță pentru țară.
Prima mențiune documentară a clădirii datează din anii 1521, odată cu consolidarea punctelor de apărare ale cetății s-a putut atesta încă un monument de aceeași importanță istorică – Bastionul “Țesătorilor Roșii”. Construcția bastionului a avut rolul de a forma la poalele Tâmpei un zid robust, cu o grosime și înălțime considerabile, care să împiedice accesul invadatorilor în orașul vechi.
În anul 1646, bastionul a fost cedat breaslei postăvarilor de către aurari, conducând la o ascensiune economică semnificativă datorită comenzilor de postav făcute chiar de către voievozii celor trei provincii românești pentru nevoile lor și ale armatei.
De menționat că în perioada 1961-1962, bastionul a fost reconsolidat, iar ultima renovare a avut loc relativ recent, în anul 2005. Autoritățile au în plan să transforme locația într-un muzeu veritabil, iar forma acoperișului său să devină o cupolă de sticlă.