Situată în județul Gorj, în localitatea Dealul Ocii din comuna Pojogeni, biserica din lemn reprezintă unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din România.

Construită în conformitate cu stilul arhitectural specific regiunii Olteniei, biserica se remarcă printr-un pridvor destul de vechi, susținut de stâlpi cu capete sculptate, o tindă, și prin absența turnului. Picturile de pe iconostas sunt considerate unice în întreaga regiune a Olteniei.

Așa cum sugerează și numele, biserica este construită integral din lemn. Cu toate acestea, modul în care au fost asamblate bârnele atestă o construcție robustă și de calitate. Pe fiecare bară este înscrisă o anumită cifră, semn că acestea au fost numerotate în timpul construcției. Cu toate acestea, ele nu mai sunt dispuse în aceeași ordine, indicând faptul că biserica a fost demontată și remontată cu mulți ani în urmă. Din 2009, biserica a fost relocată în curtea Mănăstirii Camărășeasca.

Bine de știut: Biserica din Lemn de la Pojogeni este dedicată „Sfinților Voievozi”.

Istoricul Bisericii din Lemn de la Dealul Ocii dezvăluie un citat sugestiv: „Acest sfânt lăcaș Dumnezeiesc s-a făcut în zilele luminatului domn Gheorghe Anagiarlu și părintele nostru episcop Nectarie. 7305.” Pentru a descifra data menționată în citat, trebuie să ne îndreptăm atenția către epoca bizantină, care atestă un an de construcție situat între 1796-1797, în timpul în care episcopul Nectarie devenea mitropolit al Țării Românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *