Mănăstirea Săpată în Piatră, cunoscută și sub denumirea de Templul Ursitelor în regiunea Sinca Veche, este un loc de pelerinaj care atrage anual mii de turiști datorită fenomenelor paranormale raportate în această zonă. Sinca Veche se află în apropierea orașului Brașov, la doar 50 de kilometri distanță, spre localitatea Făgăraș, în partea de est a dealului Persanilor. Prima atestare documentară a localității datează încă din secolul al XVII-lea, fiind recunoscută ca una dintre cele mai vechi și semnificative vestigii arheologice din România.

Din cauza unei istorii tumultoase, fiind la granița cu Imperiul Habsburgic, data exactă a construirii mănăstirii rupestre din aceste locuri nu poate fi stabilită. Se presupune că aceasta ar fi fost ridicată în jurul anului 1742, atunci când bisericile de cult ortodoxe au fost interzise. Există și opinii conform cărora mănăstirea ar putea avea o vechime de mii de ani, având o istorie complet necunoscută. Simbolistica mănăstirii, inclusiv semnul Yin-Yang și Steaua lui David, aparține bisericii încă de la începuturi, fiind semnificative pentru epocile mai vechi.

Accesul în mănăstire se face prin parcurgerea unui tunel de aproximativ 10 metri lungime, având formă conică. Astfel, Templul Ursitelor este destul de ascuns, fiind săpat în adâncimea pământului, iar urmele de lumină abia se disting din interior. Vizitatorii sunt adesea uimiți de frumusețea locului și de lumina blândă care pătrunde în interior.

Mănăstirea este construită integral din piatră de carieră și nu are un acoperiș. Meșterii care au contribuit la construcție au săpat cu grijă și pricepere pentru a ridica acest lăcaș. Călugării care slujesc în Mănăstirea Săpată în Piatră se plimbă cu cărțile religioase sub razele soarelui pentru a putea citi rugăciunile.

Potrivit preoților, este posibil ca biserica să nu aibă semnificație creștină, având două altare de rugăciune. Există și opinii conform cărora inițial ar fi existat două biserici, iar în urma prăbușirii zidurilor, acestea au devenit una singură, cu două altare păstrate după dezastru. Zvonurile susțin că fenomenele paranormale nu sunt rare, apărând umbre albe pe pereții mănăstirii în timpul fotografiilor.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, vizitatorii au încercat să distrugă farmecul arhitectural al locului, murdărind pereții Templului cu semne personale.

În apropiere de Templul Ursitelor, puteți explora și alte obiective turistice semnificative din Sinca Veche, cum ar fi Mănăstirea Bucium, Biserica de la Sârcăița, Castrul Roman, Moara cu apă de la Ohaba și Muzeul de Artă Populară Radocea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *