Clădirea Teatrului Regina Maria reprezintă unul dintre cele mai semnificative edificii de patrimoniu din Oradea.
Sala teatrului este dispusă pe 3 niveluri, oferind până la 1.000 de locuri, dintre care 578 sunt pe scaune. Intrarea în teatru este extrem de impresionantă și este înfrumusețată de statuile zeiței Comediei și a Tragediei.
Teatrul funcționează cu trei sectii, reprezentate de trupa Iosif Vulcan, trupa Arcadia și Ansamblul Artistic Profesionist Crisana. Teatrul Regina Maria se mândrește cu faptul că a lansat mari regizori care au avut cariere artistice strălucite ulterior, printre care Victor Ioan Frunza, Alexandru Darie și Alexandru Colpacci.
De-a lungul timpului, Trupa Iosif Vulcan a avut privilegiul de a colabora cu nume celebre ale teatrului romanesc în ultimele stagiuni, printre care Alexandru Dabija, Mihai Maniutiu, Alexander Hausvater, Petru Vutcarau, Claudiu Goga, etc.
Teatrul Regina Maria a lansat un nou site pentru a oferi orădenilor acces la informații despre programul și activitățile instituției, disponibil la adresa: teatrulreginamaria.ro.
Istoricul Teatrului Regina Maria din Oradea este impresionant, cu un proiect întocmit de renumita firmă de arhitecți Fellner și Helmer din Viena. Construcția, care a durat aproximativ 15 luni (1899-1900), s-a desfășurat sub asistența arhitecților orădeni Rimanoczy Kalman, Guttmann Jozsef și Rendes Vilmos.