Castelul Stubenberg este fosta moșie a celei mai înstărite familii din zonă, construit inițial în secolul al XVIII-lea și finalizat în secolul al XIX-lea. Inițial, castelul a aparținut casei regale de Habsburg, care l-a donat familiei Dietrichstain; mai apoi, acesta a fost vândut familiei Stubenberg.

În prezent, clădirea se află în proprietatea statului român și a găzduit Liceul Teoretic “Petőfi Sándor” până nu demult. Acum, în fiecare aripă a clădirii locuiesc câteva familii fără adăpost.

Aripile castelului au o configurație în formă de L. În mijlocul fațadei principale a aripii de vest se află un hol deschis. Geamurile de pe fațada principală au închideri drepte. Clădirea are un singur palier, iar în partea dinspre curte dispune de un coridor boltit. Aripa nord-estică are unsprezece axe. Deasupra intrării principale se află blazonul familiei Dietrichstein. Cele două părți ale porticului sunt decorate cu câte o coloană Ionică.

Dinspre intrarea principală, în partea dreaptă, se pot observa resturile fostei grădini de iarnă. Fațada secundară din spate este etajată, iar în fața clădirii se întinde un parc dendrologic sălbatic, în care se pot vedea rămășițele unei fântâni decorate cu un vultur.

Bine de știut: Castelul a fost declarat monument arhitectural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *