Teatrul Ariel din Târgu Mureș se distinge ca unul dintre cele trei teatre pentru copii și tineret din România, având secții în limbile română și maghiară, fiind totodată unul dintre cele mai mari de acest gen din țară. Secția română a teatrului a luat ființă în anul 1963, iar primele spectacole au fost regizate de Antal Pal, unul dintre fondatorii teatrului de păpuși din Târgu Mureș.

Cu toate provocările materiale, sediul impropriu și interdicțiile repertoriale din perioada dictaturii comuniste, artiștii au manifestat un curaj remarcabil, afirmând prin comportamentul lor profesional autonomia creativă. Repertoriul a inclus practic toate valorile literaturii române și maghiare clasice și contemporane, de la Ion Creangă la Petofi Sandor, Vasile Alecsandri, Petre Ispirescu, Gellu Naum, Alecu Popovici, Valentin Silvestru, până la Mihai Sin, Mihaly Vorosmarty, Arany Janos, Jozsef Elteto, Fodor Sandor și Gyorgy Mehes.

Participarea la festivaluri naționale și internaționale, turneele în țară și străinătate (Pakistan, Iordania, India, alături de Ungaria, Bulgaria, Franța, Italia, Polonia, Iugoslavia etc.) au fost întotdeauna recompensate cu succes și numeroase premii pentru regie și interpretare.

Din 1998, sub conducerea regizorului Gavril Cadariu, directorul teatrului, acesta a cunoscut o schimbare înnoitoare și o deschidere europeană.

Istoric Teatrul Ariel din Târgu Mureș:
Teatrul Ariel a fost înființat în 1949, iar de atunci și până în prezent a evoluat ca un pol cultural de referință, ilustrând dedicarea și contribuția semnificativă adusă culturii și teatrului pentru copii și tineret în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *