Așezată pe un deal împădurit, la aproximativ 2 km de vatra satului, cetatea din Saschiz a fost construită în secolul al XIV-lea cu scopul de a asigura protecție împotriva invaziilor pentru locuitorii din Saschiz și cele șase comune învecinate, care au contribuit la edificarea sa.
Configurația cetății este ovală, având o lungime de 92 de metri și o lățime de 53 de metri, compunându-se din 6 turnuri distincte: turnul de pază, care în prezent nu mai există, și prin intermediul căruia se intra în turnul porții sau turnul slăninii situat la intrare. În curtea interioară a fost amenajată odată două iazuri cu pește și o fântână adâncă de 60-70 de metri. Singura urmă care s-a păstrat intactă este fântâna, despre care se spune că ar face legătura, printr-un tunel subteran, între incinta cetății și centrul comunei Saschiz.
Bine de știut:
În prezent, cetatea este înscrisă în lista monumentelor naționale de clasa A.
Istoricul Cetății din Saschiz:
Lucrările la construcția cetății din Saschiz au început în anul 1347, așa cum indică o inscripție pe zidul nord-vestic al cetății. În același zid de incintă, înalt de 7-9 metri, au fost încorporate cele patru turnuri de colț și cele două turnuri de poartă, toate având funcții de supraveghere și apărare.