Așezată pe un deal împădurit, la aproximativ 2 km de vatra satului, cetatea din Saschiz a fost construită în secolul al XIV-lea cu scopul de a asigura protecție împotriva invaziilor pentru locuitorii din Saschiz și cele șase comune învecinate, care au contribuit la edificarea sa.

Configurația cetății este ovală, având o lungime de 92 de metri și o lățime de 53 de metri, compunându-se din 6 turnuri distincte: turnul de pază, care în prezent nu mai există, și prin intermediul căruia se intra în turnul porții sau turnul slăninii situat la intrare. În curtea interioară a fost amenajată odată două iazuri cu pește și o fântână adâncă de 60-70 de metri. Singura urmă care s-a păstrat intactă este fântâna, despre care se spune că ar face legătura, printr-un tunel subteran, între incinta cetății și centrul comunei Saschiz.

Bine de știut:
În prezent, cetatea este înscrisă în lista monumentelor naționale de clasa A.

Istoricul Cetății din Saschiz:
Lucrările la construcția cetății din Saschiz au început în anul 1347, așa cum indică o inscripție pe zidul nord-vestic al cetății. În același zid de incintă, înalt de 7-9 metri, au fost încorporate cele patru turnuri de colț și cele două turnuri de poartă, toate având funcții de supraveghere și apărare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *