Situată în stațiunea Slanic Prahova, salina cu același nume este considerată una dintre cele mai mari saline din Europa, atrăgând un număr semnificativ de turiști anual. Amplasată într-o stațiune balneoclimaterică renumită pentru proprietățile sale din România, între Valea Prahovei și Valea Teleajenului, la o altitudine de 400 de metri și la aproximativ 80 de kilometri de București.
Salina Slanic Prahova este alcătuită din 14 camere cu o formă trapezoidală, având o suprafață totală de aproximativ 80.000 de metri pătrați. Până în prezent, din salină s-au extras aproximativ trei milioane de metri cubi de sare. Pentru a pătrunde în mină, vizitatorii trebuie să folosească două lifturi care asigură transportul în subteran, la aproximativ 208 metri adâncime, parcurgând întregul traseu în aproximativ 3 minute de la urcare.
Temperatura în salină este constantă, de 12 grade Celsius pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp. Aerul din mină este natural, bogat în ioni de natriu, benefic pentru tratarea afecțiunilor respiratorii severe. În interiorul salinei este amenajat un sanatoriu cu 50 de paturi, oferind tratament pe o durată de aproximativ două săptămâni. De asemenea, au fost amenajate o sală de sport, o sală de mese, un bufet, o sală de biliard și câteva locuri de joacă.
Bine de știut:
- Turiștii pot admira în regiune statuile lui Traian și Decebal, sculptate în sare de către sculptorul Iustin Năstase.
- În mină, pacienții pot beneficia de servicii ginecologice, electroterapie, băi cu nămol cald, băi reci în lac și băi calde cu ape minerale. Datorită aerării, pacienții pot beneficia de tratarea afecțiunilor pneumologice grave.
Istoric Salina Slanic Prahova din stațiunea Slanic Prahova:
Potrivit atestărilor documentare, prima exploatare a regiunii a avut loc în anii 1688, pe Valea Verde. În anul 1914 s-a format lacul Miresei sau Grota Miresei, având o adâncime de aproximativ 20 de metri, apărută ca urmare a prăbușirii unei mine de sare.
În apropierea Salinei Slanic Prahova, puteți vizita și următoarele obiective turistice: Muntele de Sare, Baia Baciului, Grota Miresei.