O capodoperă de artă și un monument istoric – Castelul Peleș… Cu o arhitectură destul de sofisticată, castelul a fost considerat una dintre cele mai importante destinații turistice din Romania și Europa. Construirea acestuia a fost necesară pentru a constitui un loc de relaxare pentru regele Carol I și ulterior pentru descendenții săi.

Istoria Castelului este, într-adevăr, una destul de sinuoasă, temelia sa fiind pusă în anul 1873 și finalizată în anul 1914. Atunci când analizăm arhitectura sa interioară și exterioară, putem observa bun-gustul și eleganța necesare dinastiilor monarhice.

Situat în Sinaia, la aproximativ 44 de kilometri de Brașov, Castelul Peleș a fost proiectat de arhitecții Johannes Schultz și Karel Liman. Locul său de amplasare marchează un peisaj de basm, fiind înconjurat de păduri și creste muntoase. Se spune că în 1866, Principele Carol I se afla în vizită în regiunile ce înconjurau Brașovul și, văzând frumusețile locului, s-a hotărât să construiască acest castel în regiunea desprinsă parcă din Rai.

Construcția nu a fost ușoară, având de înfruntat albiile râurilor, alunecările de teren și capriciile vremii. Gândindu-ne la amplasament, putem înțelege cât efort s-a depus pentru ridicarea fundației, ținând cont de terenul nu tocmai neted. În același timp cu demararea lucrărilor s-a construit și un castel mai mic ca dimensiuni, Peleșor, în imediata apropiere, păstrând același stil arhitectural ca și castelul mai mare. Pelisorul a devenit ulterior resedința regelui Ferdinand I și a reginei Maria a României.

Pentru construire, s-au cheltuit aproximativ 16 milioane de lei în aur, o sumă exorbitantă pentru realitățile vremii. Din această sumă, s-au ridicat 170 de camere, toate dotate cu încălzire centrală și lift.

Salonul Florentin, Sala Maura, Sălile de arme, Sala de Teatru, Sala Coloanelor, Sala de Consilii, Salonul Turcesc, Sufrageria, Cabinetul de Lucru, precum și Sala de Concerte impresionează prin lux și bun-gust, atrăgând atenția vizitatorilor încă de la intrare. Trebuie remarcată frumusețea Dormitorului Imperial, decorat cu un candelabru din cristal și multe artefacte inestimabile.

După Revoluția din decembrie 1989, Castelul a fost retrocedat regelui Mihai, o personalitate marcantă a regalității românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *