Salina Cacica se găsește la doar 9 kilometri distanță de Solca, pe DJ 209, în județul Suceava. Această salină reprezintă un obiectiv turistic deosebit de important pentru regiune, deoarece aici a fost descoperită una dintre cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa.
Frecventată zilnic de sute de turiști, Salina de la Cacica atrage vizitatorii dornici să exploreze salina veche. Oferind posibilitatea de a vizita biserica construită în interiorul său, precum și să exploreze sălile de festivități și lacul, unde se poate face chiar și o plimbare cu barca.
Salina de la Cacica este în proprietate exclusivă a statului, iar istoria sării dezvăluie că până la sfârșitul Primului Război Mondial, aceasta a fost exploatată de Imperiul Austro-Ungar.
Aflată într-o zonă binecunoscută, în apropierea orașului Gura Humorului, Salina de la Cacica reprezintă un punct de atracție major pentru locuitorii din regiune și pentru turiștii care vizitează aceste locuri.
Salina de la Cacica a fost construită la ordinul împărătesei Maria Tereza și a fost deschisă publicului în anul 1791. Istoria relatează că salina a fost săpată manual de mii de muncitori, implicați în realizarea galeriilor.
Informații utile:
În prezent, salina dispune de peste 8200 de galerii, consolidate cu lemn, și se află în stare perfectă de funcționare. În interior, vizitatorii pot admira Biserica Sfânta Barbara, un loc unde muncitorii își rosteau rugăciunile înainte de a intra în subteran. Fosta sală de festivități găzduiește acum un teren de tenis și volei. Despre lacul de saramură, trebuie menționat că, deși are o adâncime de 38 de metri, nu mai este funcțional în prezent.