Când ne gândim la aspectul unei porți, de obicei, nu vedem nimic deosebit în comparație cu cele construite conform caracteristicilor arhitecturale specifice diferitelor regiuni. Cu toate acestea, atunci când discutăm despre Poarta Ecaterinei, putem observa una dintre cele mai interesante și frumos sculptate edificii de acest gen.

De-a lungul timpului, poarta a primit diverse denumiri, de la “Porta superior”, “Porta Corpus Christi” până la “Porta Sanctae Katharinae”. Aceasta este situată în apropierea regiunii Schei și a fost construită pentru a supraveghea zidurile cetății.

Frumusețea arhitecturală a porții datează încă din anul 1559, conform descoperirilor istorice, cu unele documente care susțin că a fost construită pe locul unei porți mai vechi, Poarta Sfântului Duh. Poarta Ecaterinei este compusă din patru turnuri, cu galerii de lemn etajate pe trei nivele, situate în interior și cu un pod de trecere peste un mic râu sub ea. Cele patru turnulețe au fost construite ca simbol al jurisdictiei cetății. La intrare, a fost sculptată stema orașului Brașov, cu o coroană deasupra unei buturugi cu șapte rădăcini de copac destul de solide.

Istoricul Porții Ecaterinei din Brașov este marcat de vestitele incendii din 1689 și 1759, precum și de un cutremur de magnitudine semnificativă care au afectat soliditatea clădirii. Între anii 1820 și 1955, Poarta Ecaterinei a fost folosită ca magazie. În perioada 1971-1973, a fost restaurată, însă de fapt, doar turnul exterior a fost supus unor lucrări de reconsolidare. Zidurile sale au fost demolate în anul 1827, rămânând doar aspectul exterior al porții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *