Aflată în apropierea localității Jupănești, comuna Cireșu, la 30 de kilometri de Drobeta Turnu Severin, Peștera lui Epuran se situează la o altitudine de 425 de metri. Cu o lungime de 3 kilometri și galerii suprapuse pe două etaje, peștera oferă numeroase săli și ramificații fascinante, cum ar fi Sala Cavourilor, Galeria cu bazine, Strâmtoarea Speranței, Sala dintre Strâmtori, Sala Blocurilor Uriașe, Sala Prăbușirilor, Catacomba Înamolită, Galeria Plăcilor de Nămol, Feeria Apelor, și altele.

Deosebit de remarcabilă este Sala Ursilor (60 mp), cu schelete de urs cristalizate în calcit pe planșeu, precum și Galeria Comorilor, ce dezvăluie o varietate și frumusețe excepționale a siluetelor concretionare.

Atracții principale:

  • Sala Ursilor
  • Galeria Comorilor

Turistii care doresc să exploreze Peștera lui Epuran au nevoie de echipament special și pregătire tehnică, deoarece există pasaje solicitante care necesită abilități de alpinism. Similară cu Peștera Topolnița, Peștera lui Epuran prezintă o mare valoare științifică, fiind declarată monument al naturii.

Istoric Peștera lui Epuran din localitatea Jupănești:
Descoperirea acestei peșteri se înscrie printre cele mai interesante realizări speologice ale ultimului sfert de secol XX.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *