Situată în proximitatea Bucureștiului, la șase kilometri de localitatea Cernica și la 17 kilometri de Capitală, pe drumul național București-Călărași, Mănăstirea Pasărea atrage atenția a mii de turiști în fiecare an, aceștia fiind captivați de învățăturile creștine din aceste locuri.
Astfel, Mănăstirea Pasărea se află în vestita Câmpie a Vlăsiei, în apropiere de Municipiul București. Numele mănăstirii provine de la pârâul Pasărea, care izvorăște din Pădurea Buciumeni, apropiată de localitatea Mogoșoaia, și se varsă în Dâmbovița în apropiere de Fundeni. De-a lungul timpului, acest pârâu a format un lac destul de mare, care ajunge până în dreptul mănăstirii.
Informații importante:
Mănăstirea Pasărea este dedicată Sfintei Treimi și este un schit format exclusiv din călugărițe.
Istoricul Mănăstirii Pasărea din satul Pasărea:
Istoria Mănăstirii Pasărea este destul de tumultoasă. În anul 1600, a luat ființă o sihăstrie de călugărițe în apropierea Mănăstirii Tinganu. În 1659, aceasta a fost jefuită de tătari, ceea ce a determinat ca slujitoarele Domnului să nu mai aibă adăposturi și nici loc de rugăciune.
Astfel, în acele vremuri istorice, a luat ființă schitul de călugărițe Pasărea, care avea să se transforme ulterior, în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în Mănăstirea Pasărea.