Manastirea Bistrita se află în satul Bistrita, care aparține de comuna Costesti, din județul Valcea. Manastirea Bistrita datează din jurul anului 1490. Prima atestare documentară a mănăstirii este păstrată în “Hrisovul de danie” datat 16 martie 1494 și aparținând lui Vlad Vodă Călugărul.
Biserica actuală este construită în stil neogotic, cu dimensiuni generoase, având aspect de catedrală. Printre elementele decorative valoroase din interior se remarcă icoana cu șase fețe, pictată de un călugăr în 1833, reprezentând pe o parte pe Iisus Hristos, Sfânta Maria și Sfântul Ion, iar pe cealaltă parte pe sfinții mucenici Vasile, Grigore și Ioan.
În 1509, Mihnea Vodă a distrus mănăstirea din temelii în lupta sa împotriva Craioveștilor și a mănăstirii lor. Documentele vremii atestă faptul că Mihnea Vodă a luptat împotriva Craioveștilor și a mănăstirii lor. Mănăstirea a fost reconstruită de către boierii Craiovești între anii 1515-1519, în timpul lui Neagoe Basarab.
Până în 1948, aici au funcționat diverse școli, în special pentru fete. Între anii 1877 și 1888, în timpul Războiului de Independență, în mănăstire a funcționat un spital militar, iar între anii 1883 și 1898, o școală militară. În mănăstire a existat de asemenea un atelier renumit pentru confecționarea covoarelor “persane” și un dispensar.
Din 2003, s-a deschis în incinta mănăstirii Bistrita un Muzeu al tiparului și cărții bisericești valcene, precum și un atelier de pictură bisericească neobizantină. În mănăstire se organizează simpozioane, conferințe, cursuri pentru pregătirea ghizilor și alte evenimente culturale și religioase.
Obiective principale de vizitat la Manastirea Bistrita:
În interior se află și moaștele Sfântului Grigore Decapolitul (sfânt ce a trăit în Asia Mică în jurul anului 780 d.Hr.), aduse aici de către Barbu Craiovescu, la scurt timp de la ctitorire. În anii domniei lui Constantin Șerban, zis Carnul (1654-1658), soția voievodului, doamna Bălașa, a comandat meșterilor argintari brașoveni o raclă aurită în care s-au așezat Sfintele moaște ale Sf. Grigore Decapolitul. Racla a fost din nou aurită în anul 2005.
My brother recommended I might like this web site He was totally right This post actually made my day You cannt imagine just how much time I had spent for this information Thanks