Mănăstirea Bezdin este o mănăstire a comunității sârbești, situată în apropiere de satul Munar, județul Arad, pe malul drept al râului Mureș. Înființată în anul 1539, mănăstirea este dedicată Adormirii Maicii Domnului și sărbătorește hramul la data de 28 august conform calendarului stil nou. Numele mănăstirii provine de la pârâul Bezdin, care formează o serie de mlaștini cu stufaris bogat în partea sa vestică, creând în același timp un peisaj pitoresc deosebit.

Mănăstirea a fost distrusă în timpul ocupației otomane a Banatului, dar călugării nu au părăsit locul, ridicând o biserică de lemn unde au slujit până la construirea celei actuale. Biserica de cărămidă a fost construită după anul 1690, în stil bizantin, având o formă de treflă cu trei abside.

În 1753, iconostasul bisericii a fost pictat de către artistul arădean Ștefan Tenetchi, iar în 1775 s-a executat lemnăria și s-a donat o masă de marmură. În anul 1802, un nou iconostas a fost pictat de către pictorul Jacov Orfelin, iar în 1833 au avut loc importante lucrări de reparații.

Informații utile:
În anul 1771, conacul mănăstirii avea deja dimensiuni considerabile, cu peste 52 de încăperi (parter și etaj), capelă, antreu și trapeză. La acea vreme, în mănăstire trăiau 16 călugări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *