Peștera Gaura cu Musca se află la 12 km distanță de Moldova Nouă, în județul Caraș-Severin. Intrarea în peșteră este situată pe versantul stâng al Defileului Dunării, în imensul abrupt calcaros în apropierea stâncii Babacai din albia Dunării, la 3 km în aval de localitatea Pescari, la o altitudine de 92 m (28 m deasupra apei Dunării).

Accesul în peșteră se face deasupra drumului, în dreptul unui izvor captat, iar lungimea acesteia se întinde pe parcursul a 254 de metri.

De remarcat este faptul că numele “Gaura cu Musca” provine de la musca columbaca, o insectă vampir care a cauzat numeroase probleme localnicilor. Această specie de muscă ataca animalele, mușcându-le în zonele cu piele subțire, precum nările, buzele, urechile. Mușcăturile provoacau inflamații care puteau duce la sufocarea animalelor în doar câteva ore sau zile. Copiii mici erau, de asemenea, în pericol dacă mușca reușea să pătrundă în gura sau traheea.

Din punct de vedere istoric, Peștera Gaura cu Musca din comuna Sfânta Elena a fost locuită în perioada Hallstatt, oferind un adăpost ideal pentru omul primitiv. Poziția sa strategică a determinat fortificarea și înarmarea în epoca medievală, cu tunuri și o mică garnizoană de soldați. Astăzi, se pot observa încă fortificațiile de la intrare, construite încă din 1460 și refăcute de mai multe ori, fiind utilizate până în jurul anului 1880.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *