Când încercăm să oferim o lecție de istorie turiștilor, nu putem uita de natura vie a Masivului Retezat.
Cu o vegetație și faună care fascinează, putem spune că, urcând acolo, te afli în centrul universului, departe de praful de la oraș, fiind situat pe crestele cele mai abrupte ale acestei țări. Vei avea, de asemenea, ocazia să vezi cele mai frumoase păsări și animale sălbatice care dăinuieșc de veacuri în aceste locuri fascinante. Dacă vom folosi superlativul în descrierea regiunii, probabil că nu va fi de ajuns să descriem tot ceea ce ne înconjoară. Cu toate acestea, nu putem uita de lacurile glaciare din zonă – Bucura, Tau Agatat și Zanoaga, am enumerat doar trei dintre cele mai reprezentative din regiune. Se spune adesea că nu poți vizita într-o săptămână atâtea lacuri glaciare câte are în ascunzăturile sale Masivul Retezat. De asemenea, mulți cercetători au denumit Retezatul a avea 80 de ochi albaștri, toți regăsindu-se în lacurile glaciare.
În regiune îți stau la dispoziție, oră de oră, o sumedenie de pensiuni gata să îți pună la îndemână serviciile și să îți orienteze traseul din fiecare zi, fiind adevărate ghiduri turistice.
Și cum fiecare regiune a țării are și o legendă, nu puteam uita și de cea mai reprezentativă pentru Retezat. Potrivit păstorilor, se spune că lacurile glaciare din Masivul Retezat au apărut ca urmare a unor lupte aprige organizate de-a lungul timpului. Și nu trebuie să vă gândiți la luptele cu otomanii, întrucât nu este cazul. Locuitorii zonei erau prădați destul de des de un căpcăun destul de imens care le fura vitele în fiecare seară. De aceea, băieții tineri ai acestor locuri s-au hotărât să-l oprească. Nu toți au reușit, majoritatea pierzându-și viața. Doar unul dintre ei a putut să învingă căpcăunul, tăindu-i capul. Așa se face că până și capul căpcăunului a luat-o la vale, transformându-se într-o piatră imensă, de aici luând naștere Retezatul. Mâna sa la fel de mare i-a fost și ea smulsă de viteaz și aruncată printre munții din regiune. Aceasta, la întâlnirea cu solul, s-a transformat în apă. Se spune că în palma sa dăinuiește lacul Bucura, iar degetele îi aparțin lacurilor Zanoaga, Lia, Viorica, Ana și Slavei.
Bine de știut:
- În regiune există 1190 de specii de plante, reprezentând o treime din cele ce se găsesc pe teritoriul patriei.
- Aici trăiesc peste 185 de specii de păsări.