Facând parte din grupa Carpaților Orientali, Munții Rodnei se bucură de cele mai înalte altitudini, fiind situați în partea nordică a țării.
Aici, putem remarca Vârful Pietrosu, unul dintre cele mai înalte din Munții Rodnei, având o altitudine de 2303 metri. Munții Rodnei sunt cuprinși între județele Bistrița-Năsăud și Maramureș.
Frumusețea Munților Rodnei nu poate să nu fie remarcată de cei care ajung pe culmile cele mai înalte pentru a-i vizita. Culmile înalte formate din șisturi cristaline, rocile vulcanice neogene, gresiile conglomerate fac parte din cele mai interesante obiective pe care le poți admira când te afli în vârf. Nu putem pleca fără să nu remarcăm urmele ghețarilor cuaternari, fiind cele mai proeminente. Cheile Bistricioarei, Cormoaia și Pasul Prislop, defileul Strâmba și Rebra, dar și circurile glaciare Lala, Iezer, Izvorul Cailor, Buhaescu și Negoiescu pot fi văzute de către turiștii ajunși aici.
În Munții Rodnei, natura a dat naștere unor numeroase peșteri:
- Peștera Maglei;
- Peștera Izvorul Tausoarelor;
- Peștera Zânelor;
- Peștera Laptelui;
- Peștera Izvorul Albastru al Izei;
- Peștera Baia lui Schneider.
Bine de știut:
Pe suprafața Munților Rodnei se pot întâlni câteva parcuri naturale:
- Parcul Natural Munții Rodnei;
- Rezervația Naturală Pietrosu Mare;
- Piatra Rea;
- “Peștera și Izbucul Izvorul Albastru al Izei”;
- Rezervația Ineu-Lala.
Aici putem admira floarea de colț, cocosul de mesteacăn, zimbrul sau tisa, precum și o sumedenie de alte plante și animale protejate de lege.