Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa reprezintă o construcție în stil neogotic, ridicată în anul 1804, situată la aproximativ 62 de kilometri de Iași. După unificarea Principatelor Române în 1859, Cuza și-a stabilit reședința aici, aproape de inima Moldovei. Palatul propriu-zis a fost construit în 1811, adoptând stilul neo-gotic. Cuza a achiziționat ulterior clădirea, iar aceasta a fost restaurată și decorată conform preferințelor soției sale, Elena. După decesul domnitorului și al celor doi fii, Elena a părăsit castelul. În 1907, rămășițele pământești ale lui Cuza au fost înmormântate în cripta bisericii construite în 1833 în apropierea palatului.
Construit în stil neogotic, inspirat de romantismul german, Palatul de la Ruginoasa prezintă similarități cu Palatul Sturdza de la Miclăușeni. Edificiul are o formă pătrată cu un etaj, având cele patru fațade aproape simetrice, cu verande largi și drepte și balcoane pe toate laturile susținute de lespezi de piatră. Cu ceva timp în urmă, palatul dispunea și de patru turnulețe, care, din păcate, nu s-au păstrat. Scara centrală este realizată în prezent din lemn.
Bine de știut: Palatul lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa a fost inclus în Lista monumentelor istorice din județul Iași începând cu anul 2004, având numărul 1484 și codul IS-II-a-B-04238.