Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a fost înființat în anul 1878, însă nu a avut un sediu stabil decât începând cu anul 1914. Muzeul este găzduit într-o clădire monumentală (fostul sediu al primăriei din Constanța), construită între anii 1911-1921 de către arhitectul Vasile Ștefănescu. Este a doua instituție de acest fel din România (după cea din București), având un patrimoniu impresionant și o bună reprezentare a istoriei Dobrogene din paleolitic și până în prezent.

Construcția masivă și impunătoare se înscrie în seria edificiilor publice construite în stil neoromânesc: loggia ritmată de coloane, bogat decorată la bază și capitel, care susține o arcadă cu deschiderea semicirculară, puternic subliniată prin benzi cu decoratie. Intrarea și cele două ferestre ale corpurilor laterale mai avansate au ancadramente din piatră. Orizontalitatea riguroasă a clădirii este subliniată printr-un brau masiv de piatră brută.

Bine de știut:
Dintre exponatele celebre enumerăm: zeița Fortuna cu zeul Pontos, doi protectori ai orașului și portului, gânditorul de la Hamangia și femeia. Sala este dedicată poetului Publius Ovidius Naso.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *