Când vorbim despre colecții semnificative de chihlimbar, putem considera România unică în lume datorită descoperirilor făcute în comuna Colți, județul Buzău. Clădirea care adăpostește astfel de piese de valoare este construită pe trei etaje, asemănătoare unei case țărănești, fără a avea altceva ieșit din comun. Cu toate acestea, pe lângă colecția semnificativă de pietre de chihlimbar, putem adăuga o colecție impresionantă de icoane, fotografii, obiecte de țesut și bijuterii.

La parter, putem vedea trei camere în care se găsește întreaga colecție de chihlimbar, dar și colecții de pietre semiprețioase, fosile, roci sau flori de mină. Etajul ne transpune în lumea etnografiei românești, oferindu-ne o adevărată colecție de obiecte populare românești, războaie de țesut lână, piepteni pentru lână sau cânepă, cofe, opinci de lemn, ștergare, lazi de zestre, batiste cusute manual.

Chihlimbarul este o rășină divers colorată ce provine din mai multe specii de pini, având o perioadă de viață de peste 50 de milioane de ani. În compoziția acestuia, putem găsi urme de fosile (resturi de organisme animale sau vegetale din epocile geologice anterioare, conservate în straturile pământului). Datorită proprietăților sale, chihlimbarul este bine apreciat pentru remediile medicale pe care le poate oferi.

Ideea amplasării unui astfel de muzeu în localitatea Colți se datorează faptului că solul din zonă rezervă câteva surprize: chihlimbarul se regăsește în sol, la suprafață sau mai adâncime. Foarte aproape de Muzeul de Chihlimbar, putem descoperi frumusețile minei de chihlimbar.

Bine de știut:
Cazarea se poate face la pensiunile din regiune, iar drumul poate fi parcurs prin localitatea Pătârlagele, județul Buzău, pe DN10 – Buzău-Brasov.

Istoric Muzeul de Chihlimbar din comuna Colți:
Muzeul de Chihlimbar a fost construit în anul 1973 de locuitorii regiunii ca urmare a unor descoperiri importante: o bucată de chihlimbar de 1787 grame, alta de 1500 grame, dar și multe altele în culori diverse, pornind de la galben, negru, verde. Se remarcă și o bucată de chihlimbar cu o furnică în interior, precum și una care conține o bucată de scoarță de copac din care s-a format.

În apropiere de Muzeul de Chihlimbar, mai puteți vizita următoarele obiective turistice:
La nici 6 kilometri distanță, puteți descoperi așezările rupestre ale zonei, dar și Biserica Aluniș săpată în piatră de doi ciobani care pășteau în zonă, ridicată în anul 1274.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *