Muzeul Artă Lemnului din Câmpulung Moldovenesc este una dintre puținele instituții muzeale din Europa dedicate exclusiv artei lemnului, adăpostind exponate de o valoare remarcabilă. Cu un patrimoniu care cuprinde peste 15.000 de piese din lemn, specifice perioadei cuprinse între secolele al XVIII-lea și al XX-lea, muzeul are la bază colecțiile etnografice întocmite de Ion Stefureac și Constantin Braescu.

În incinta muzeului, vizitatorii pot admira unelte destinate tăierii și prelucrării lemnului, obiecte tradiționale precum donițe, cupe în formă de pasăre, brațe pentru bătut brânza, bâte crestate, linguri, lacre, mobilier casnic țărănesc, dar și unelte tradiționale cum ar fi pluguri, grape, lopeți, toate confecționate din lemn. De asemenea, sunt prezentate tehnici de ornamentare, forme și motive decorative, împreună cu etapele de confecționare a diverselor obiecte din lemn.

Punctul de atracție al muzeului îl constituie o tablă de șah cu o suprafață de 10 metri pătrați, având piese care reprezintă personaje de basm. În curtea muzeului există o mică secție în aer liber, unde vizitatorii pot vedea case tradiționale, porți și ustensile gospodărești din lemn.

Unic în România, Muzeul Artă Lemnului reușește să vorbească simțurilor prin pasiunea transmisă de meșterii care au lucrat lemnul, redând ca într-o poveste specificul unei lumi tradiționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *