Munții Bucegi ocupă extremitatea estică a Carpaților Meridionali, având o suprafață de aproximativ 300 km². Acești munți se întind între Valea Prahovei la est și culoarul Branului și Valea Ialomiței la vest, având la nord delimitarea dată de Depresiunea Bărsei și la sud de Subcarpații de curbură.

Situați în județele Dâmbovița, Prahova și Brașov, Munții Bucegi au luat naștere concomitent cu formarea Carpaților Meridionali, în timpul orogenezei alpine. În perioada Neogenului și începutul Cuaternarului, atât Carpații Meridionali cât și Munții Bucegi au înregistrat o înălțare de aproximativ 1000 de metri.

Compus din depozite sedimentare mezozoice așezate peste un fundament de șisturi cristaline, Masivul Bucegi prezintă o culme principală cu relief contrastant. Versantul oriental, orientat către Valea Prahovei, este caracterizat de pante abrupte și stâncoase, în timp ce platoul Bucegilor reprezintă un podiș înalt, cu altitudini cuprinse între 1600 și 2400 de metri. Aceasta conferă Munților Bucegi un profil montan diversificat și peisaje spectaculoase, marcându-i ca una dintre cele mai notabile regiuni montane din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *