Moscheea Regală Carol I se găsește în municipiul Constanța și este cea mai mare moschee din Dobrogea construită de Statul Român. Aceasta a fost construită din dorința regelui Carol I, între anii 1910 și 1913. Lăcașul de cult a fost proiectat de arhitectul Victor Ștefănescu și este prima construcție de beton armat din România executată de inginerul Gogu Constantinescu.

Cupola moscheei are o înălțime de 25 de metri, un diametru de 8 metri, iar minaretul are 37,7 metri înălțime. Edificiul a fost construit din piatră și cărămidă, iar cupola și minaretul din fier-beton. Moscheea găzduiește și cel mai mare covor din România, o donație a regelui Abdul-Hamid, care are o suprafață de 144 mp, o greutate de 483 kg și o vechime de peste 200 de ani.

Bine de știut:
Moscheea se află în imediata vecinătate a Pieței Ovidiu, unde se găsește și Muzeul de Arheologie. De asemenea, în apropiere se află Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Biserica Greacă, Biserica Catolică Sfântul Anton, precum și o clădire în care a locuit pentru o scurtă perioadă Mihai Eminescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *