Cine nu a auzit de Mocănița – acel tren cu abur care străbate necontenit munții, urmărind o vale sălbatică din Carpați – valea Vaserului, un peisaj care îți taie răsuflarea și pe care îți dorești mereu să-l revezi. Fie că vă aflați în căutarea ineditului și vreți să experimentați acest minunat tren cu abur, fie că pur și simplu vă doriți să contemplați un peisaj desprins parcă dintr-o lume ireală, o călătorie cu Mocănița pe Valea Vaserului vă va ajuta să descoperiți acest colț minunat din România, un loc în care timpul pare să se oprească, iar tradițiile sunt păstrate cu sfințenie de către maramureșeni.
Odată cu sosirea ghioceilor și reînvierea naturii, Mocănița vă urează Bun Venit într-o lume aparte și vă îndeamnă să întâmpinați primăvara aici, în mijlocul naturii, într-o călătorie cu trenul cu abur pe această vale sălbatică. Așteptați Trenurile de Mărțișor, organizate în data de 25 februarie, precum și în 4, 11, 18 și 25 martie, și experiența va fi exact așa cum vă așteptați!
Descrierea experienței:
Plecarea trenurilor cu abur are loc din gara CFF din Vișeu de Sus la ora 9:00. În așteptarea fluierului Mocăniței, vă puteți servi cafeaua, plăcinte și gogoși în incinta gării. Până la stația Paltin, destinația curselor regulate, Mocănița va face câteva opriri necesare pentru alimentarea cu lemn și apă, timp în care călătorii se pot bucura de peisaj sau pot savura băuturi calde și răcoritoare.
La stația finală, amenajată cu băncuțe, foișoare și toalete, se face un popas mai lung, de obicei cam 90 de minute. Aici, turiștii pot servi prânzul, cu echipa de catering CFF Vișeu oferind o bogată ofertă de mâncare și băuturi. Cei interesați pot afla mai multe despre Valea Vaserului și despre istoria căii ferate vizitând un mic muzeu în Paltin.
La întoarcere, în gara CFF, turiștii se pot relaxa la cafeneaua Elefant, ce oferă o gamă diversificată de băuturi calde și răcoritoare. În interiorul cafenelei, într-o încăpere, este amenajat un mic muzeu cu tematica trecutului evreiesc din Vișeu de Sus.
Călătoria cu Mocănița reprezintă, așadar, o experiență inedită pentru toți cei iubitori de trenuri cu abur, pentru cei pasionați de sălbăticia munților și pentru cei ce păstrează vii tradițiile și obiceiurile neamului, dar și părți importante din istorie. Nu uitați – Trenurile de Mărțișor pe 25 februarie, precum și în 4, 11, 18 și 25 martie!