Având hramurile Sfânta Treime și Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei, Mănăstirea Radu Vodă se găsește în centrul noului București.

Deși vechimea clădirii nu este tocmai recentă, fiind construită în perioada domniei voievodului Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577), aceasta se află într-un loc cu construcții destul de recente ale capitalei. Inițial, mănăstirea a fost ridicată pentru a sluji ca mitropolie a orașului și purta denumirea de Sfânta Troiță. Însă, istoria zbuciumată a mănăstirii dezvăluie momente neplăcute, fiind distrusă în numeroase confruntări până la temelii. Reconstrucția sa a durat mai multe decenii, fiind Radu Mihnea cel care a reconstruit-o.

Planurile arhitecturale ale mănăstirii sunt similare cu cele ale bisericii de la Curtea de Argeș, cu mențiunea că, în acest caz, s-a folosit cărămida în loc de piatră. Reclădirea mănăstirii a readus-o la forma inițială. Intrarea în interiorul ei ne permite să admirăm frumosul iconostas în stil baroc și pietrele de mormânt din pronaos. Printre acestea, se remarcă mormântul lui Vlad Voievod, fiul lui Mihnea Turcitul, decedat la sfârșitul secolului al XVI-lea. Aici putem citi celebrul înscris dedicat sufletului ctitorului, Radu Voevod, care a condus cu cinste Țările Românești și Moldova, învingând multe războaie și lăsându-și amprenta în istorie.

De menționat este și turnul clopotniță, care impresionează imediat ce pășim în curtea mănăstirii, datorită dimensiunii sale impresionante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *