Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare-Pravat, județul Argeș, cunoscut și sub numele de Mausoleul de la Mateiaș, reprezintă un monument dedicat eroilor din Războiul de Întregire Națională dintre anii 1916-1918.

Impunătorul mausoleu, realizat în principal din calcar de Albești, este alcătuit din două corpuri distincte: primul, de formă orizontală, adăpostește osuarul, pe pereții căruia sunt montate plăci de marmură cu numele militarilor căzuți la datorie; al doilea, de formă verticală, are aspectul unui turn cu foisor, accesibil printr-o scară în spirală. În cele 31 de cripte ale foisorului sunt depuse osemintele a peste 2.300 de militari români.

După finalizarea construcției, Mausoleul de la Mateiaș a devenit o capelă destinată cinstirii sufletelor și comemorării actelor de vitejie ale ostașilor căzuți.

Informație utilă:
Mausoleul Eroilor de la Mateiaș este înscris la poziția nr. 1010, cu codul AG-IV-m-A-14017, în “Lista monumentelor istorice”, actualizată prin Ordinul ministrului Culturii și Cultelor nr. 2314/8 iulie 2004.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *