Încadrată într-un peisaj natural deosebit, Mănăstirea Varatec reprezintă unul dintre cele mai vizitate monumente ale județului Neamț. Situată în satul Varatec, din comuna Agapia, la 12 km de Târgu Neamț, Mănăstirea Varatec adăpostește peste 400 de maici, care locuiesc în cele 180 de case ce alcătuiesc ansamblul monahal.

Muzeul din incinta mănăstirii găzduiește un valoros patrimoniu cultural-artistic și istoric, format dintr-un mare număr de hrisoave autentice, acte de danie și de întărire, obiecte de cult din metal prețios, icoane vechi, broderii, covoare și veșminte preoțești. Ansamblul monahal de la Varatec mai include Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul” și Biserica “Schimbarea la Față”.

Istoricul Mănăstirii Varatec din satul Varatec începe în anul 1808, când a fost construită de Duhovnicul Iosif și Maica Olimpiada. Mănăstirea prezintă elemente combinate din vechiul stil moldovenesc (sec. XV-XVI) cu influențe străine (sec. XIX-XIX). Frescele originale din interior, pictate în 1841, au fost refăcute în 1882, conform inscripției de pe peretele nordic al exonartexului: “Această biserică a fost pictată în ulei de către pictorii I. Ioan și D. Iliescu, în 1882”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *