Mănăstirea Surpatele, cu hramul „Sfânta Treime”, se află pe Valea Otăsăului, la 3 km distanță de Mănăstirea Dintr-un Lemn. Numele îi vine de la satul în care este ctitorită, Surpatele, aflat în comuna Frăncești, județul Vâlcea.

Istoric Mănăstirea Surpatele din satul Surpatele:
A fost construită în secolul al XVI-lea de către logofătul Tudor Dragoescu, fratele său Stanciu și preotul Dumitru Bălașa. Este o construcție de lemn despre care nu se știe prea mult.
Între 1703-1706, Marica Brâncoveanu ridică biserica de zid care dăinuie și astăzi. Constantin Brâncoveanu donează o Evanghelie cu coperți placate cu argint poleit, pe care dăinuie înscrisul de donare cu semnătură marelui domn cărturar.
Biserica a fost repictată în anul 1815 de meșterul Gheorghe Gheronitie din Hurezi.
Lăcașul a fost vizitat în anul 1860 de către scriitorul Alexandru Odobescu, care a rămas profund impresionat de frumusețea lui.
Din cauza faptului că ajunge într-un grad mare de ruinare, dar și din cauza lipsei de fonduri, mănăstirea se închide în anul 1872, călugărițele mutându-se la Mănăstirea Dintr-un Lemn.
În 1927, Comisiunea Monumentelor Istorice restaurează întregul complex monahal, lucrare care se termină în anul 1935, amenajându-se și chilii pentru 17 maici.

Obiective principale de vizitat la Mănăstirea Surpatele:
Biserica mănăstirii se remarcă printr-o catapeteasmă sculptată și uși în stil Brâncovenesc. De asemenea, se mai remarcă printr-o iconografie deosebită.

În apropiere de Mănăstirea Surpatele mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

  • Mănăstirea Dintr-un Lemn

Contact Mănăstirea Surpatele din satul Surpatele:
Tel: 0722 946 683, 0752 169 176

Web: www.arhiram.ro/manastiri/manastirea-surpatele

Adresa Mănăstirea Surpatele din satul Surpatele:
Localitate: satul Surpatele, comuna Frăncești, județul Vâlcea

Cum se ajunge la Mănăstirea Surpatele:
Pe lângă faptul că se găsește la 3 km de mănăstirea „Dintr-un Lemn”, un alt reper este Gara Găbeni, de unde mai aveți de parcurs 12 km până la Mănăstirea Surpatele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *