Manastirea Sfantul Ioan cel Nou este situata in Suceava si detine o istorie interesanta.

Constructia bisericii a fost demarata de voievodul Bogdan al III-lea, fiul lui Stefan cel Mare, in anul 1514, iar finalizarea acesteia a avut loc in 1522, sub conducerea lui Stefanita Voda, fiul lui Bogdan.

Turnul clopotnita, cu un singur etaj construit din piatra neregulata si prevazut cu coltari din piatra faltuita, a fost adaugat in timpul domniei lui Peru Schiopul si a ramas in forma sa originala.

Odata cu reinfiintarea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor in 1991, biserica Manastirii Sfantul Ioan cel Nou din Suceava a devenit Catedrala Arhiepiscopiei. In aceasta catedrala se afla moastele Sfantului Ioan cel Nou, aduse in anul 1589 de la Biserica Mirauti, care in trecut a servit ca catedrala mitropolitana a Moldovei.

Este demn de mentionat faptul ca Manastirea Sfantul Ioan cel Nou din Suceava a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava, fiind inscrisa cu codul de clasificare SV-II-a-A-05469. Aceasta recunoastere oficiala subliniaza importanta istorica si culturala a acestei manastiri pentru regiunea Suceava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *