Mănăstirea Nechit, situată în satul Nechit, reprezintă unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din județul Neamț, cu rădăcini ce datează încă din secolul al XIV-lea. Încă de la începuturile sale, Nichita Sihastrul a găsit aici un loc de rugăciune pentru ocrotirea semenilor săi. Împreună cu alți credincioși, au construit o bisericuță din lemn, dedicată „Sfântului Nicolae”.

Istoricul Mănăstirii Nechit din satul Nechit a fost marcat de numeroase încercări și schimbări. În secolul al XIX-lea, viața monahală a început să se estompeze, rămânând doar trei călugări pentru a ocroti așezământul. În anul 1875, în locul bisericii de lemn, a fost ridicată o biserică impunătoare din ziduri, ca o amintire a trecutului monahal. Începând cu anul 1960 și sub ocrotirea cuviosului Zenovie Ghidescu, schitul a revenit la splendoarea sa de altădată.

În anul 1990, autoritățile au decis să extindă edificiul, construind un paraclis deasupra celui deja existent. Mănăstirea Nechit, înconjurată de poieni precum Poiana Chiliilor, Poiana lui Samson, Poiana lui Ioil și Poiana lui Visarion, se află într-un cadru natural unic deosebit de frumos.

Mănăstirea Nechit poate fi vizitată oricând, iar în apropiere se află și alte obiective turistice deosebite, printre care Casa Cuviosului Zenovie Ghidescu, Altarul de Vară Sfântul Spiridon, Centrul Social-Cultural Sfântul Cuvios Nechita Sihastrul, Colibele Sfinților Cuvioși Alexie omul lui Dumnezeu, Pavel Tebeul și Ioan Colibașul.

Pentru informații suplimentare și programări, Mănăstirea Nechit poate fi contactată la numerele de telefon 0233/297.422 sau 0751/107.955, sau prin e-mail la adresa cancelarie@manastireanechit.ro. Detalii despre mănăstire pot fi găsite și pe site-ul www.manastireanechit.ro.

Adresa completă a Mănăstirii Nechit din satul Nechit este Aleea Zenovie Ghidescu, Strada Calistrat Hogaș nr. 100, comuna Borlești, județul Neamț. Pentru a ajunge la mănăstire, se recomandă să mergeți pe DN15 către sud-est, apoi să virați dreapta pe DJ156A. Urmați apoi instrucțiunile pentru a ajunge la destinație, la aproximativ 30 de kilometri de orașul Piatra Neamț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *