Mănăstirea Galata este o mănăstire de maici cu activitate principală în confecționarea de veșminte bisericești, locuind în chiliile din spatele bisericii, construite în același an cu mănăstirea. Din perspectiva arhitecturii, aceasta prezintă un stil moldovenesc bine conservat, cu brăuri înalte, fațade și arcade specifice acelei epoci.

Elementul impresionant al Mănăstirii Galata este turla pronaosului, cu trei registre de susținere, o inovație în arhitectura românească de atunci. Un alt aspect inedit este naosul, separat de gropniță prin arcade susținute de stâlpi groși și rotunzi.

Hramul mănăstirii este „Înălțarea Domnului”. Mănăstirea Galata a fost construită între anii 1579-1584 de către domnitorul Petre Șchiopul din Moldova și a trecut prin numeroase încercări de-a lungul timpului. Prima biserică s-a prăbușit imediat după construcție, determinându-l pe domnitor să ordone construirea unei biserici mai mari. În 1762, un incendiu puternic a distrus pictura mănăstirii, dar aceasta a fost refăcută în 1811, la ordinul lui Vasile Dubrovski.

Obiectivele principale de vizitat în Mănăstirea Galata includ Palatul domnitorului Petru Șchiopul, turnul clopotniță și zidul de incintă.

În apropiere de Mănăstirea Galata, puteți vizita și alte obiective turistice, cum ar fi Mausoleul Eroilor din Iași și Biserica Sfântul Vasile Nicolina.

Contact Mănăstirea Galata din Iași:

  • Tel: 0232 224 545

Adresa Mănăstirea Galata din Iași:

  • Localitatea: Iași
  • Strada: Mănăstirii nr.4
  • GPS: 47° 8′ 47” N, 27° 34′ 8” E

Cum se ajunge la Mănăstirea Galata:

  • Este situată în mijlocul orașului Iași, pe dealul Galata, la altitudinea de 100 de metri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *