Manastirea Dimitrie Cantemir, situată în satul Grumezoaia din județul Vaslui, își trage originile din construcția primei biserici de către Stan Posatnicul, pe un teren oferit de Ștefan cel Mare. În anul 1692, Dimitrie Cantemir, construiește o nouă biserică de lemn dedicată Intrării în Biserica a Maicii Domnului, iar de la acest moment își ia numele de Manastirea Dimitrie Cantemir.

Inițial, a fost o chinovie monahală până în anul 1802, după care a devenit adăpost pentru maicuțe. În 1855, o epidemie de holeră a afectat comunitatea, iar diverse calamități au dus la întreruperea vieții monahale în 1900, ceea ce a condus la degradarea și dispariția chiliilor și a mănăstirii propriu-zise. Biserica și câteva icoane au fost salvate datorită bunăvoinței localnicilor.

De menționat că la această veche mănăstire se găsesc numeroase obiecte de patrimoniu ale familiei Cantemir, printre care icoane extrem de vechi din secolele XV-XVI, majoritatea datând din secolele XVII-XVIII. Abia după reinființarea Episcopiei Husilor, mănăstirea Dimitrie Cantemir a fost readusă la viață și activată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *