Manastirea Bogdana din Radauti, cunoscuta si sub numele de Biserica Sfantul Ierarh Nicolae, este considerata ca fiind cea mai veche biserica din piatra din Moldova. Arhitectura sa prezinta elemente caracteristice mai multor stiluri, incluzand influente romanice, gotice si bizantine.

Planul general al bisericii aminteste de o basilica romaneasca, cu cor si absida. Totusi, exista elemente gotice, cum ar fi tendinta de a frange unele arcuri si bolti. De asemenea, specificul arhitecturii bizantine poate fi observat in delimitarea spatiului interior in altar, naos, pronaos si pridvor.

In ansamblul manastirii se regasesc trei obiective importante incluse pe lista monumentelor istorice: biserica “Sf. Nicolae,” turnul clopotnita si casa parohiala.

Istoricul Mănăstirii Bogdana din Radauti ne poarta in timpul domniei voievodului Bogdan Voda (1359-1365), care a zidit manastirea ca o expresie de recunostinta fata de Dumnezeu pentru izbanda sa in luptele pentru infiintarea unui stat liber si independent la rasarit de Carpati, in Tara Moldovei.

Pictura interioara a bisericii a fost completata si refacuta de mai multe ori de-a lungul istoriei. Primul strat de pictura, cel mai probabil, dateaza din vremea lui Alexandru cel Bun, al doilea din 1558, din timpul domniei lui Alexandru Lapusneanu, un al treilea strat din anii 1745-1750, iar ultimul, realizat in tempera, a fost adaugat in anul 1880. Aceasta bogata istorie picturala ilustreaza evolutia artei si culturii in Moldova de-a lungul secolelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *