Mănăstirea Agafton, situată în satul Agafton, reprezintă una dintre cele mai semnificative atracții turistice ale județului Botoșani. În prezent, aceasta funcționează ca o mănăstire de maici, fiind frecvent vizitată, în special în apropierea aniversării hramului său.
Bine de știut:
În incinta Mănăstirii Agafton au locuit surorile mamei poetului Mihai Eminescu – Fevronia și Olimpiada.
Istoric Mănăstirea Agafton din satul Agafton:
Mănăstirea Agafton a fost înființată în anul 1728, la solicitarea ieromonahului Agafton. Inițial, construcția era destul de modestă, fiind realizată din lemn, și găzduind un schit călugăresc. În secolul următor, în jurul anului 1814, schitul călugăresc s-a transformat într-un schit de maici.
În 1838, autoritățile au decis construirea unei biserici solide din lemn, dedicată „Pogorârea Duhului Sfânt”. De-a lungul timpului, mănăstirea a fost supusă mai multor restaurări, iar biserica de lemn a trecut prin experiența unui incendiu puternic care a afectat-o profund.
Obiective principale de vizitat la Mănăstirea Agafton:
- Mănăstirea Agafton
Adresa Mănăstirii Agafton din satul Agafton:
- Localitatea: satul Agafton, comuna Curtești, județul Botoșani
Cum se ajunge la Mănăstirea Agafton:
Mănăstirea se află la doar 8 kilometri sud-vest de orașul Botoșani. Accesul se face prin E58 Botoșani (spre Suceava), apoi la stânga pe distanța de 1500 de metri până la mănăstire.