Lacul Techirghiol se află la marginea localității Eforie Nord, la 12 km de portul Constanța. Cu o suprafață de 10,68 km² și o adâncime maximă de nouă metri, lacul este cunoscut pentru calitățile apei sărate (mineralizate) și ale namolului sapropelic, utilizat în tratarea diferitelor afecțiuni.

Proprietățile terapeutice ale namolului de la Techirghiol sunt recunoscute în întreaga lume. Legenda locului spune că beneficiile namolului au fost descoperite de un bătrân olog și orb numit Techir, care călătorea pe un măgar. Acesta ar fi ajuns, din greșeală, în malul lacului care îi poartă numele.

În prezent, turiștii care vizitează litoralul românesc pot beneficia de tratamente în centrele specializate din Techirghiol, Mangalia, Eforie Nord și Neptun. Namolul sapropelic regăsit pe fundul lacului Techirghiol este utilizat în toate clinicile de pe litoralul românesc.

Bine de știut:
Lacul Techirghiol găzduiește o rezervație faunistică unde trăiesc peste 120 de specii de viețuitoare, multe dintre ele rarități. Printre speciile rare se numără relicva Rivuloga muruspulex (amfipod), Pseudamnicola codreani (gasteropod), Gasterosteus aceleatus crenobiontus (forma endemică a ghidrinului), Pelobates syriacus balcanicus (batracian), și Oxyura leucocephala (specie rară de pasăre).

Istoric Lacul Techirghiol din Eforie Nord:
Încă din 1924, namolul sapropelic de la Techirghiol a primit medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *