Lacul Strachina se află pe Valea Ciorii, pe partea stângă a drumului DN2A București-Constanța, în apropierea popasului Strachina. Acoperind o suprafață de aproximativ 1.000 de hectare, lacul are o lungime de 8.000 de metri și o lățime de 220 de metri. Un aspect notabil este absența unei curgeri naturale către râul Ialomița, ceea ce, în condițiile climatului uscat al Baraganului, duce la acumularea sărurilor spălate de apele de șiroire în bazinul lacustru. Din perspectivă fitogeografică, lacul se încadrează în subzona de vegetație naturală a stepei, puternic modificată de activitatea agricolă și pajiștile antropice, lipsind pădurile de pe malurile sale.

Această zonă are o importanță deosebită ca habitat pentru păsările de apă: au fost identificate 26 de specii de păsări ale căror populații necesită desemnarea unor arii speciale de conservare, 42 de specii care necesită o protecție strictă și 18 specii de păsări de interes comunitar. Situl este crucial pentru populațiile de păsări cuibăritoare, în perioada de migrație și iernat.

De menționat că lacul este împărțit în lacurile Strachina I, Strachina II și Valea Ciorii prin două baraje construite în scop piscicol. În lacul piscicol, fauna acvatică include specii de pești cu valoare economică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *