Schimbându-și culoarea destul de frecvent, în funcție de îndrăzneala razelor solare, Lacul Albastru a devenit cunoscut peste hotare datorită acestei caracteristici unice.
Lacul se află foarte aproape de Baia Sprie, amplasat pe Dealul Minei. Când ajungi în regiune, ai senzația că lacul seamănă cu craterul unui vulcan.
Cu o adâncime de 4 metri, frumusețea lacului rămâne de necontestat în fața trecătorilor și a turiștilor români sau străini, care vin permanent să-și scalde privirea în aceste regiuni, uitate parcă de intervenția rău-făcătoare a oamenilor.
Fluctuațiile coloristice ale lacului sunt destul de pronunțate în momentul în care mina se scufundă în adâncurile lacului, capătând astfel o culoare verzuie. La apusul soarelui, acesta se transformă iarăși într-un albastru copleșitor.
Plimbările pe malul lacului pot fi întregite de imaginile turiștilor care preferă sporturile mai îndrăznețe, cum ar fi ATV-urile. Pensiunile din zonă oferă oamenilor dornici să descopere acest colț misterios al naturii o parte din ospitalitatea localnicilor.
Legenda Lacului Albastru:
Modul său de formare este unul deosebit, apărând în aceste ținuturi ca urmare a prăbușirii galeriilor miniere din regiune. Ploile au umplut golurile formate în timpul acestor alunecări miniere.
Localnicii cred că dimensiunile de suprafață ale Lacului Albastru sunt nesemnificative, în realitate acesta coincizând cu litoralul Mării Negre, prin dedesubturile sale, galeriile care s-au prăbușit în aceste locuri fiind destul de adânci și necunoscute cercetătorilor.
O altă legendă spune că Baia Sprie, localitatea vecină lacului, ar fi permanent în pericol din cauza adâncimii lacului, care se află sub acest teritoriu.
Bine de știut:
Casa Olarului reprezintă un alt punct turistic de mare interes pentru cei care se află în plimbare prin regiune. Distanta dintre Bucuresti și Baia Sprie este de 561 kilometri, lacul fiind situat în judetul Maramures.