Situat pe faleza de vest, complexul a fost construit din trei terase și făcea legătura între nivelul orașului și cel al portului antic. Din suprafața inițială de 2.000 mp, se mai păstrează circa 700 mp – suficient însă pentru a deduce că ne aflăm în fața unei mari construcții portuare.
Terasa superioară era ocupată de o sală de dimensiuni impresionante (100 m lungime și 20 m lățime), acoperită probabil, în antichitate, cu o imensă boltă sprijinită de stâlpi. Din această sală, astăzi se mai păstrează parte din peretele lung și unul dintre pereții laterali. Primul prezintă o ordonanță de arcade deschise înspre mare, fiind acoperit în întregime cu un placaj de marmură albă și policromă. Stâlpii arcadelor erau decorați cu capiteluri ornamentate cu frunze de acant și cu figuri zoomorfe sau antropomorfe în centru.
Istoric Edificiul Roman cu Mozaic din Constanța:
Monumentalul edificiu, cu peste 2.000 mp de mozaic, a fost înălțat în secolul al IV-lea e.n., probabil sub împăratul Constantin cel Mare, fiind reparat în diverse etape până la sfârșitul secolului al VI-lea, când își încheie existența, căzând în ruină odată cu decaderea activităților comerciale ale cetății.