Conacul familiei Brătianu se găsește în comuna Ștefănești, județul Argeș, în satul Florica, numit astfel în amintirea primei fiice a lui Ion C. Brătianu. Este considerat unul dintre cele mai frumoase domenii boierești din România.

Acest conac reprezintă locul de naștere și trai al celei mai importante familii de oameni politici români, o adevărată dinastie civilă care a furnizat țării nu mai puțin de trei prim-miniștri, dintre care primii doi, Ion și Ionel Brătianu, au avut un rol covârșitor în formarea României moderne.

Opera primilor doi Brătieni, tatăl și fiul Ion și Ionel, a transformat o casă cochetă într-o reședință boierească unde au fost luate decizii importante pentru istoria țării noastre. Domeniul Florica include conacul, o fermă, o capelă, o cramă, o gară și, foarte interesant de știut, un observator astronomic, toate fiind înconjurate de minunatele podgorii ale Ștefăneștiului.

De menționat este faptul că în imediata vecinătate a conacului din Florica se află Capela familiei Brătianu, construită în anul 1898 și dedicată „Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul”. În această capelă au fost înmormântați de-a lungul timpului personalități precum I.C. Brătianu, Ionel Brătianu și Vintilă Brătianu. Dinu și Gheorghe Brătianu, care au murit în închisoarea comunistă de la Sighetul Marmatiei, au fost de asemenea aduși aici în decursul anilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *