Lacul Pecineagu este situat într-o depresiune între Munții Piatra Craiului și Munții Iezer-Papusa, pe cursul superior al râului Dâmbovița. Barajul Pecineagu este o construcție impunătoare de anrocamente, având o înălțime de 107 metri.

Acest lac de acumulare, denumit Pecineagu, îndeplinește multiple funcții esențiale, fiind utilizat pentru alimentarea cu apă, producția de energie hidroelectrică și irigarea terenurilor agricole. La baza mastii de etansare a barajului, a fost construită o galerie perimetrală, în jurul căreia au fost realizate 50 de foraje verticale de drenaj.

Pentru gestionarea apelor mari, s-a implementat un deversor palnie pe malul stâng, cu o capacitate impresionantă de 687 m³/s. Acesta continuă cu un puț înalt de 81,50 metri și o galerie de evacuare cu o lungime de 389 metri și un diametru de 5,80 metri, finalizată cu o trambulină. În puțul vertical se deschide și o galerie de semiadâncime, ce permite evacuarea a 105,00 m³/s.

Pentru golirea fundului lacului, cu o capacitate de 109 m³/s, a fost construită o galerie pe versantul drept. Debitul evacuat prin această cale este controlat printr-o casă a vanelor subterană, cu acces realizat printr-un puț. În această casă a vanelor, a fost amenajată și o conductă de bypass cu un diametru de 400 mm, destinată evacuării unui debit de servitute de 1,30 m³/s.

La ieșirea din galerie, a fost construit un disipator de energie, prelungit de un canal de 80 metri lungime, cu secțiune trapezoidală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *