Conacul Boicescu, situat în comuna Zatreni, reprezintă una dintre cele mai impunătoare monumente istorice din județul Vâlcea.

Cula Zatreanu, construită în anul 1754 de către Radu Zatreanu, constituie o parte semnificativă a domeniului, împreună cu conacul din Zatreni. Acesta din urmă a fost preluat în mare parte de către un arendaș originar din Bulgaria, denumit Boicescu, și descendenții săi au depus eforturi considerabile pentru a păstra proprietatea în familie.

Proprietatea se întinde pe o suprafață de 450.000 de metri pătrați și include 30 de camere, cu structură de cărămidă, podele din parchet, facilități de gaz, curte, demisol, cramă și mansardă. Curtea conacului boieresc ocupă două hectare, iar în vecinătate se găsește un teren arabil de 43 de hectare, situat în apropierea râului Oltet. Partea nouă a conacului, aproximativ 70% din întreaga construcție, a fost edificată în anul 1938, sub îndrumarea unui arhitect italian.

De menționat că starea deplorabilă a complexului, compus dintr-o cula atestată de către specialiști ca fiind construită în secolele 16-17, și a corpului secund, ridicat după 1900, reprezintă o problemă semnificativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *