Cluj-Napoca: Bucuria Culturii Românești la Muzeul Etnografic și Parcul Național Etnografic

Municipiul Cluj-Napoca se remarcă drept un important centru cultural al României, și acest fapt este ușor de înțeles. Două dintre locurile care contribuie în mod semnificativ la acest statut sunt Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Parcul Național Etnografic, ambele bogate în istorie și tradiție.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei: Povestea Tradițiilor

Muzeul Etnografic al Transilvaniei se mândrește cu titlul de cel mai vechi muzeu de acest gen din România și se află în impunătorul Palat “Redut”, considerat cea mai importantă clădire-monument din Ardeal în epoca modernă. De-a lungul timpului, acest muzeu a primit aprecieri de la Consiliul Internațional al Muzeelor pentru expoziția sa permanentă. Ce face acest muzeu special este faptul că oferă o privire unică asupra civilizației tradiționale și diversității culturale din Transilvania.

În 1929, s-a adăugat Muzeului Etnografic un parc în aer liber situat în pădurea Hoia, care găzduiește câteva dintre cele mai semnificative monumente de arhitectură tradițională din țară. În semn de recunoaștere pentru întemeietorul muzeului, secția în aer liber a fost redenumită Parcul Etnografic Național “Romulus Vuia.”

Parcul Național Etnografic: O Călătorie Prin Diversitatea Etnografică

Parcul Național Etnografic este primul muzeu etnografic în aer liber din România, înființat în 1929 pe o suprafață de 75 de hectare donată de Ministerul Domeniilor și Agriculturii Ministerului Etnografic al Ardealului. A fost numit după Romulus Vuia, fondatorul său, și adăpostește gospodării țărănești specifice diferitelor zone etnografice din Transilvania.

Parcul prezintă cu mândrie gospodării tradiționale din zone precum Maramureș, Oaș, Năsăud, Câmpia Transilvaniei, Zarand, Podgoria Alba, Mocănimea Munților Apuseni, Depresiunea Călățele, Bran, Bistrița, Secuime și Giurgiu. Aici puteți admira trei dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Europa: Biserica din Cizer (județul Sălaj, construită în 1773 de Nicola Ursu “Horea”), Biserica din Chiraleș (județul Bistrița-Năsăud, ridicată în secolul al XVIII-lea) și Biserica din Petrind (județul Sălaj, datând din 1612).

Curiozități Culturale

Aflați că în Palatul “Redut” de pe strada Memorandumului au concertat mari muzicieni ai lumii precum Franz Liszt, Béla Bartók și George Enescu. De asemenea, Muzeul Etnografic al Transilvaniei este primul muzeu etnografic din România înființat la inițiativa Ministerului Artelor. Planul tematic al Parcului Național Etnografic a fost elaborat în 1929 de către profesorul Romulus Vuia, primul director al acestei instituții, adăugând valoare acestui tărâm al tradițiilor.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca

Informații publice, preluate din website-ul oficial Muzeul Etnografic

SEDIUL CENTRAL:
Str. Memorandumului nr. 21
400114, Cluj-Napoca, România

Tel. 0783 005 146
Fax: +4 0264-704 428 
E-mail: contact@muzeul-etnografic.ro
Website: www.muzeul-etnografic.ro

PALATUL REDUTA
Str. Memorandumului 21

Program de vizitare:
miercuri-duminică 10-18 (ultima intrare 17)

BILETE ONLINE: CLICK AICI

Situat în centrul istoric al oraşului.

PARCUL ETNOGRAFIC NAŢIONAL „ROMULUS VUIA”
Str. Tăietura Turcului f.n.

Program de vară (martie-octombrie – odată cu schimbarea orei):

  • miercuri-duminică 10-18 (ultima intrare la ora 17)

Program de iarnă (octombrie-martie – odată cu schimbarea orei):

  • miercuri-duminică 9-16 (ultima intrare la ora 15)

LUNI ȘI MARȚI ÎNCHIS

BILETE ONLINE: CLICK AICI

Situat la periferia oraşului, lângă Pădurea Hoia.

Din centrul oraşului, se poate ajunge în Parcul Etnografic cu:

Autobuzul:

  • liniile 26, 27, 28, 30, 41  până în staţia „Piaţa 14 iulie”
  • linia 37 – din Piaţa Mihai Viteazul până în Parcul Industrial Tetarom (situat în imediata vecinătate a Parcului Etnografic);
  • consultați orarul autobuzelor

Taxiul

ATELIERUL DE ICOANE
P-ţa Ştefan cel Mare nr. 5

Program: luni-vineri 10-16
Spațiu expozițional și atelier de restaurare situat în imediata apropiere a Turnului Croitorilor, lângă zidul de incintă al Clujului medieval.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *