Cheile Zanoagei se găsesc în Masivul Bucegi, traversând Valea Ialomitei în apropierea localității Moroeni, și sunt cunoscute și sub denumirea de Rezervația a III-a a Bucegilor. Acest peisaj natural spectaculos se întinde pe o lungime de aproximativ 1 kilometru, iar peretele calcaros atinge înălțimi impresionante de până la 200 de metri. Relieful cheilor este caracterizat de o eroziune puternică a rocilor calcaroase.

În această zonă, apele râului Ialomița trec peste mai multe praguri stâncoase, generând astfel numeroase cascade. Datorită frumuseții sale pitorești și a altor caracteristici remarcabile, a fost instituită Rezervația Naturală Muntele și Cheile Zanoagei, cu o suprafață de aproximativ 150 de hectare.

Aspecte importante de reținut includ existența unei „insule” în cadrul rezervației, populată cu arbori și numeroase specii de plante rare. Printre acestea se numără Anchusa Burellieri, Astragallus Depressus, Carduun Candicans și Pinus Cembra, contribuind la diversitatea și unicitatea florei în această rezervație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *